Düşünceleri Yönetmek Eğitim Raporu

Düşünceleri Yönetmek Eğitim Raporu

Prof. Dr. Hakan Türkçapar eğitmenliğinde Düşünceleri Yönetmek Eğitimi Mart ayında gerçekleştirildi. Duyguları Yönetmek eğitiminin ardından gerçekleştirdiğimiz bu eğitimde öncelikle duygu ve düşünce arasındaki ilişkiyi kurarak düşüncenin içeriğini, düşüncenin işlevini ve düşünce süreçlerini ele aldık.

Toplamda 3 oturumdan oluşan eğitimimizde,

Düşünce / Biliş / Otomatik Düşünce

Bilişsel Psikolojide Bilişsel Süreçler

Düşüncenin Görevi 

Düşünceyi Yeniden Yapılandırma Yöntemleri

Düşünce İçeriği ve Bilişsel İçerik

Düşüncenin İçeriğine Dönük Yöntemler

Bilişsel İşlem / Bilişsel Alışkanlıklar / Bilişsel Tuzaklar konuları işlendi.

Düşünceleri Yönetmek Eğitiminin öne çıkan notları ise şöyle,

“İnsanoğlu olarak dünyayı kendi algı ve düşüncelerimize göre algılarız ve bu sanki gerçekliğin bizzat kendisiymiş gibi zannederiz ki böyle düşünmek dışında da bir yolumuz yoktur. Mühim olan en azından bunun farkında olmaktır”.

“Epictetus der ki; insanları olayların kendisi değil, onları nasıl gördükleri rahatsız eder”. 

“Düşünce iyiyi kötü, kötüyü iyi yapmaz. Sadece o kişi onu iyi veya kötü hisseder”.

“Otomatik düşünceler sıklıkla kişi tarafından fark edilmez, sadece eşlik eden duygu fark edilir”.

“Düşüncelerimiz gerçeği konu alabilir ancak gerçek değildir ve gerçeğe dönüşemezler”.

“Albert Bandura’nın özyeterlilik kavramına göre bir şeyi yapabileceğine inanıyorsan onu yapma olasılığın artar”.

“Bilişsel kuram ya da bilişsel terapi ne olumlu ne de olumsuz düşünceyi değil gerçekçi düşünceyi vurgular. En sağlıklı düşünce negatif de olmayan pozitif de olmayan düşüncedir”.

“Duygular isteklerimizi gösterir, düşünceler de bu isteklerimize dönük ne yapabiliriz bunu bulmak konusunda bize yardımcı olur”.

“Mizaç doğuştan geldiği için değiştirme şansımız olmasa da yetiştirme ortamı ve koşulları ile törpülenebilir”.

“Zihin okusak bile diğer insanın zihnini ve duygularını kontrol etmeye çalışmamalıyız”.

Eğitimin ardından edindiğimiz en temel kazanım; zihnimizde oluşan farklı çeşitlerde düşünceler mevcuttur ve bu düşünceler kimi zaman olumlu kimi zamanda olumsuzdur. Düşüncenin içeriğini fark etmek ve ona göre harekete geçmek düşünceyi yönetmemize yardımcı olacaktır. Olumsuz diye nitelendirilen düşüncelerin akla gelmesi, düşünme süresi ve sıklığı o düşünceyi içselleştirmeye ve ardından duygusal, bedensel ve davranışsal yansımaları ile karşı karşıya kalmaya sebep olur. Bu nedenle, ne kaçmalı ne de odaklanmalı olağan akışında hayatımıza devam etmeliyiz. Ne olursa olsun düşüncelerimiz yalnızca baktığımız pencereden gördüklerimizdir ve herkesin hayata baktığı pencere farklıdır oysa ki. Ancak, o pencereden ne görürsek görelim mühim olan baktığımızda gördüklerimizi istek ve ideallerimize yönelik kullanabilmektir.

Gelişimp Türkiye olarak sizlere iyi gelebilecek nitelikte etkinlikler ve eğitimler düzenlemeye ve daha fazla insana ulaşmaya devam ediyoruz. Yeni açılacak etkinlik ve eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için bizleri internet sayfamız ve instagram hesabımız (@gelisimpturkiye) üzerinden takip edebilirsiniz.